[HM2] Problem z pierwszym włączeniem HM2

    • japan93
      japan93
      Brąz
      na forum od: 20.08.2012 Posty: 24
      Witam, mam problem z konfiguracją HM2.
      Zainstalowałem PostgreSQL i Holdem Manager 2 zgodnie z instrukcją (instrukcja z konkurencyjnej strony więc nie wiem czy mogę podać). Podczas uruchamiania programu, w zakładce connect to PostgreSQL database mam : serwer bez zmian, port i hasło takie jak podczas instalacji postgreSQL i user standardowy.
      Klikając "retry connection" pojawia się komunikat "Can't connect to PostgreSQL (wrong server, port, or firewall enabled?).Click rentry connection to try again.". Dodam, że zapory mam wyłączone,
      z góry dziękuję za pomoc.
  • 6 odpowiedzi
    • Vestelth
      Vestelth
      Global
      na forum od: 01.09.2011 Posty: 1 889
      Cześć,

      sprawdź w procesach (ctrl+shift+esc) czy PostgreSQL jest włączony. Jeśli nie, uruchom usługę PostgreSQL w Usługach (Menu Start -> Usługi/Services). Ewentualnie przeinstaluj ręcnie postgresa.

      Pozdrawiam.
    • japan93
      japan93
      Brąz
      na forum od: 20.08.2012 Posty: 24
      Dziękuję za szybką odpowiedź.
      Gdy chcę uruchomić postgreSQL w services, pojawia się komunikat " System nie może uruchomić usługi postgresql - x64-9.3-PostgreSQL Server 9.3 na komputerze Komputer Lokalny.
      Błąd 2 : Nie można odnaleźć określonego pliku"
      Taki sam komunikat pojawiał się gdy miałem zainstalowaną inną wersję postgresql (chyba 8.4). Program włączam z konta które jest administratorem o ile to cokolwiek zmienia.
    • japan93
      japan93
      Brąz
      na forum od: 20.08.2012 Posty: 24
      Już poradziłem sobie z problemem, między innymi dzięki Twojej radzie.
      Dziękuję.
    • innocent2102
      innocent2102
      Brąz
      na forum od: 27.08.2010 Posty: 4 587
      Co pomogło? Zmiana trybu logowania?
    • japan93
      japan93
      Brąz
      na forum od: 20.08.2012 Posty: 24
      Podczas instalacji postgresql 8.2 numer portu i hasło było inne niż standardowo podane w HM2, a przed instalacją przeczytałem w jakiejś instrukcji, że te dane powinny się zgadzać więc nie zwróciłem na to uwagi. Poza tym gdy 2 raz instalowałem postgresql zmieniłem wersję na 9.3, bo wyczytałem, że jest kompatybilna z windows 7 64bit.

      Program włącza się i wszystko działa tak jak trzeba tyle, że widzi moje stare sesje gdy jeszcze nie miałem HM2, a nie zlicza poprawnie rąk podczas gdy i raports/session by day nie pokazuje danych z dnia gdy już używałem HM2. To wina źle skonfigurowanego HM2 czy postgres?
    • innocent2102
      innocent2102
      Brąz
      na forum od: 27.08.2010 Posty: 4 587
      Pewnie pomąciłeś coś przy folderach do auto-importu, więc część rozdań na jednej bazie została zaimportowana i przeniesiona do HM2archive, a te wcześniejsze zostały dopiero teraz zaimportowane. Spróbuj ręcznie zaimportować cały folder HM2Archive i zrób vacuum bazy.

      Pozdrawiam