[HM] Problem z połączeniem z bazą

    • MateuszPaker
      MateuszPaker
      Brąz
      na forum od: 30.06.2010 Posty: 1 865
      Skopiuje opis problemu z bloga:



      Przeinstalowałem baze i HM'a i nic.Pojawia się takie coś:



      Sama instalacja bazy też do końca nie przebiegła jak należy.Pod jej koniec wyskoczył jakiś błąd.

      Zastanawiam się czy to może mieć coś wspólnego z tym, że wczoraj podczas grania sesji i na boku oglądania cipek :D wyskoczyło mi takie cuś:

      link

      (Przepadł mi przez to jeden deep w 2.50 :/ )

      Po czym odpaliłem kompa w trybie awaryjnym i wyjebałem wszystkie programy uruchamiające się przy starcie systemu poprzez msconfig, podziałało.Następnie przeskanowałem kompa avastem i też skasowałem jakiś plik.Może nie jest to powiązane z całą sprawą, sam nie wiem.

      Postgre nie chodzi ani na wersji 8.3, ani na 8.4.

      Każda pomoc mile widziana, a....

      [Treść wyedytowana] // regulamin zabrania wszelakich dealów z gotówką poprzez forum. Poza tym tutaj przecież pomagamy za darmo. ;)
  • 9 odpowiedzi
    • dragoste
      dragoste
      Brąz
      na forum od: 07.05.2010 Posty: 4 468
      Witam,

      Ponowna instalacja PostgreSQL nie przebiegła pomyślnie, ponieważ masz ją już zainstalowaną. Problem jest jedynie z jej uruchomieniem.

      Może po prostu nie został poprzednio prawidłowo zamknięty? Resetowałeś komputer?
      Sprawdź, czy w katalogu instalacji PostgreSQL w fodlerze data jest plik postmaster.pid.
      Jeśli tak, to usuń go u spróbuj ponownie włączyć PostgreSQLa.

      Pozdrawiam.
    • MateuszPaker
      MateuszPaker
      Brąz
      na forum od: 30.06.2010 Posty: 1 865
      Nie rozumiem.Jak to mam ją już zainstalowaną?Usunąłem ją przecież wcześniej.Może niedokładnie?Podczas instalacji HM'a pojawiają się następujące komunikaty:



      Jasne, że resetowałem kompa ;) . Borykam się z tym od rana.

      W folderze data nic nie ma, folder jest pusty.

      Nieopatrznie usunąłem serwer który widniał w "pgadminIII" jako "starsy".Obecnie wygląda to tak:



      Przejrzałem też inne tematy dotyczące tego problemy.Kilka zdań z owych tematów.

      Używasz jakiegoś firewalla lub programu antywirusowego, który po Twojej nieobecności i ponownym uruchomieniu komputera mógł zrobić jakiś update i zablokować tym samym możliwość uruchomienia się usługi?
      Spróbuj je powyłączać lub dodać usługi postgres do wyjątków.


      Używam avasta, który none stop przypomina mi o aktualizacjach, ale przejrzałem cały program, wyłączałem osłony i nie pomogło.
      Mam włączoną zaporę win7. Wyłączałem ją, niestety bez efektów.

      sprawdz, czy usluga postgresa dziala. Windows -> uruchom -> wpisz "services.msc" i enter. Gdzies na liscie znajdziesz cos jak postgres-x64 czy tam x32 czy cos, w kazdym badz razie postgres w nazwie


      Nie ma niczego takiego na liście.

      Odnajdź tę linijkę:
      host all all 127.0.0.1/32 md5

      i zmień "md5" na "trust" (bez cudzysłowów), zapisz plik.


      Brak jakichkolwiek plików folderze "data".

      edit:

      Tak wygląda sama próba połączenia z bazą:

    • dragoste
      dragoste
      Brąz
      na forum od: 07.05.2010 Posty: 4 468
      W tym momencie już namieszałeś sobie konkretnie. Do tego mam wrażenie, że nie czytasz dokładnie tego, o co pytam, lub co radzę.

      Jasne, że resetowałem kompa .

      Ale ja pytałem o moment, gdy zaczęły się problemy, nie kiedy próbowałeś już je rozwiązywać.

      W tym momencie kombinując w pgAdminie namieszałeś już tak, że zostaje Ci tylko reinstalacja PostgreSQL. Z tym, że musisz najpierw dokładnie go odinstalować.
      FAQ & poradniki czyli przeczytaj zanim założysz temat w tym dziale
      Punkt 6.

      Jeśli którykolwiek punkt nie zostanie wykonany, to późniejsza instalacja może znów się nie powieść. Szczególnie, jeśli chodzi o usunięcie użytkownika systemowego postgres.
      Fakt, że serwer widniał pod nazwą "starsy" w pgAdminie oznacza, że przy instalacji poprzednim razem, ustalałeś sobie własną konfigurację. Skoro nie wiesz jednak co może do czego służyć, to sugerują przy ponownej instalacji PostgreSQL zostawić wszystko domyślne. Ułatwi nam to pomoc w razie kolejnych problemów z przyszłości. Bo tak to nie zgadniemy co poustawiałeś wcześniej, a zapewne sam również nie będziesz już pamiętać.

      Pozdrawiam.
    • MateuszPaker
      MateuszPaker
      Brąz
      na forum od: 30.06.2010 Posty: 1 865
      Zastosowałem się dokładnie do punktów podanych w podesłanym przez Ciebie linku jednak w dalszym ciągu postgre nie chce się poprawnie zainstalować.Podczas odinstalowywania bazy wyskakuje takie coś:



      edit: wracając do pytania którego nie zrozumiałem wcześniej to, tak resetowałem komputer.

      edit 2: może być to problem opisany w faq pod punktem 7(7. Instalacja PostgreSQL w Windowsie 7 - błąd "The database cluster initialisation failed"), zaraz to sprawdze.
    • dragoste
      dragoste
      Brąz
      na forum od: 07.05.2010 Posty: 4 468
      Zgodnie z tym, co jest napisane w tym komunikacie - użytkownik postgres albo folder data z folderu instalacji PostgreSQL nie został usunięty z systemu.

      Pozdrawiam.
    • thefoe
      thefoe
      Brąz
      na forum od: 30.07.2008 Posty: 1 797
      nie wiem jak to jest w win7. ale w Xp w uruchom>services.msc odnajdujesz np. PostgreSQL Database Server 8.3 i dwuklik. Powinna byc opcja uruchomienia, zapewne nie zadziala. Powod: albo w zakaldce logowanie nie ma poprawnych wypelnionych pol, albo inna usluga systemowa nie jest wlaczona. Sprawdz metopda prob i bledow wszystkie wylaczone uslugi systemowe i za kazdym razem sprobuj wlaczyc usluge postgre. Na pewno usluga Serwer musi byc na chodzie.
    • MateuszPaker
      MateuszPaker
      Brąz
      na forum od: 30.06.2010 Posty: 1 865
      No właśnie w tych usługach nie występuje nic co by się podobnie nazywało.

      Czuję, że mój poziom irytacji niebezpiecznie wzrasta, po prostu sformatuje komputer, w razie jakiś kłopotów będę pisał.

      Dzięki za rady
    • thefoe
      thefoe
      Brąz
      na forum od: 30.07.2008 Posty: 1 797
      na pewno logujesz sie z konta z parawami administratora?
    • evLeisure
      evLeisure
      Brąz
      na forum od: 14.11.2011 Posty: 3 051
      Napisane przez MateuszPaker
      Podczas odinstalowywania bazy wyskakuje takie coś:


      Przeczytałeś co tu pisze ;>? Zrób jeszcze raz punkt po punkcie wszystko z linku podanego przez dragoste, ale tym razem pamiętaj, aby po odinstalowaniu bazy ręcznie usunąć cały katalog "PostgreSQL" z dysku.

      Rzuć okiem jeszcze tutaj Porblem z postgresql-8.4.12.