[HM] Problem z instalacją.

    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      Witam!
      Tak jak w temacie, nie mogę zainstalować Holdem Managera, dokładniej to problem pojawia się przy instalacji PostgreSQL, co widać na obrazku. Miał ktoś już może taki problem? Będę wdzięczny za pomoc. Mam Win7 jeżeli to w czymś pomoże.
      Pozdrawiam
  • 22 odpowiedzi
    • spinek
      spinek
      SuperModerator
      SuperModerator
      na forum od: 27.09.2009 Posty: 5 892
      Cześć adas86,

      Spróbuję Ci pomóc, ale ponieważ ten problem może leżeć w wielu miejscach może to wymagać wymienienia kilku postów. I nie mogę obiecać, że na pewno dojdziemy do rozwiązania problemu, ale będę się starał :)
      1. Czy instalację przeprowadzasz z uprawnieniami administratora? Prawy przycisk myszy i uruchom jako administrator?
      2. Proszę sprawdź czy działa Ci windows script hosting.
      Aby to zrobić wejdź w Start->Wszystkie programy->Akcesoria->Wiersz poleceń i wpisz wscript.exe
      Jeżeli wyskoczy okienko "windows script host settings" to jest ok i problem będzie gdzie indziej i w kolejnym poście napiszę co robić dalej, żeby zlokalizować problem. Jak wyskoczy jakiś błąd to daj znać.

      Pozdrawiam
    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      Siema Spinek,

      Dzięki za tak szybką odpowiedz, ale niestety nie pomogło :f_cry: .
      1. Instalacje uruchamiam jako administrator.
      2. Jakieś okienko wyskoczyło, więc to pewnie jak napisałeś będzie coś innego.

      Mi osobiście wydaje się, że to wina drugiej bazy danych (Microsoft.NET Framework i Visuall C++), próbowałem to pousuwać, ale po ponownym uruchomieniu kompa te programy były z powrotem na swoim miejscu. Co o tym myślisz?

      Pozdro
    • spinek
      spinek
      SuperModerator
      SuperModerator
      na forum od: 27.09.2009 Posty: 5 892
      To chyba nie wina tamtych programów.
      Spróbuj znaleźć plik z logiem nieudanej instalacji.
      Powinien być w folderze TEMP - jak nie możesz go znaleźć to wejdziesz do niego przez Uruchom i wpisanie %TEMP%

      Poszukaj pliku install-postgresql.log lub jeśli go nie ma to innego zaczynającego się od bitrock_<numer>.log i wklej jego zawartość. Ewentualnie poszukaj miejsca, w którym wyskakuje jakiś błąd bo sam ten plik może być duży, więc niekoniecznie musisz wklejać go całego.

      Pozdrawiam
    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      Znalazłem taki plik bitrock_installer_10224, mam nadzieję, że o niego Ci chodziło.


      Log started 10/27/12 at 12:52:20
      Preferred installation mode : unattended
      Trying to init installer in mode unattended
      Mode unattended successfully initialized
      Could not find registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PostgreSQL\Installations\postgresql-8.4 Data Directory. Setting variable iDataDirectory to empty value
      Could not find registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PostgreSQL\Installations\postgresql-8.4 Base Directory. Setting variable iBaseDirectory to empty value
      Could not find registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PostgreSQL\Installations\postgresql-8.4 Service ID. Setting varable iServiceName to empty value
      Could not find registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PostgreSQL\Installations\postgresql-8.4 Service Account. Setting variable iServiceAccount to empty value
      Could not find registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PostgreSQL\Installations\postgresql-8.4 Super User. Setting variable iSuperuser to empty value
      Could not find registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PostgreSQL\Installations\postgresql-8.4 Branding. Setting variable iBranding to empty value
      Could not find registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PostgreSQL\Installations\postgresql-8.4 Version. Setting variable brandingVer to empty value
      Could not find registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PostgreSQL\Installations\postgresql-8.4 Shortcuts. Setting variable iShortcut to empty value
      Could not find registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\PostgreSQL\Installations\postgresql-8.4 DisableStackBuilder. Setting variable iDisableStackBuilder to empty value
      [12:52:22] Existing base directory:
      [12:52:22] Existing data directory:
      [12:52:22] Using branding: PostgreSQL 8.4
      [12:52:22] Using Super User: postgres and Service Account: postgres
      [12:52:22] Using Service Name: postgresql-8.4
      Executing cscript //NoLogo "C:\Users\windows\AppData\Local\Temp\postgresql_installer\installruntimes.vbs" "C:\Users\windows\AppData\Local\Temp\postgresql_installer\vcredist_x86.exe"
      Script exit code: 1

      Script output:
      BˆĄd CScript: Nie moľna znale«† aparatu skrypt˘w "VBScript" dla skryptu "C:\Users\windows\AppData\Local\Temp\postgresql_installer\installruntimes.vbs".

      Script stderr:
      Program ended with an error exit code

      An error occured executing the Microsoft VC++ runtime installer.
      An error occured executing the Microsoft VC++ runtime installer.
    • spinek
      spinek
      SuperModerator
      SuperModerator
      na forum od: 27.09.2009 Posty: 5 892
      Dzięki. O to chodziło.

      Spróbuj uruchomić wiersz poleceń jako administrator i potem wpisać:
      regsvr32 %systemroot%\system32\vbscript.dll

      A następnie ponownie starać się przeprowadzić instalację.

      Daj znać czy pomogło.

      Pozdrawiam
    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      :f_mad: Niestety ciągle jest ten sam błąd.
    • spinek
      spinek
      SuperModerator
      SuperModerator
      na forum od: 27.09.2009 Posty: 5 892
      Kurczę, im dalej w las tym gorzej :( .
      To spróbuj jeszcze wejść na tę stronę i ściągnąć wersje 8.4.14 dla Twojego systemu i spróbować ją oddzielnie zainstalować.

      Jeżeli to nic nie da to sprawdź czy masz zmienne środowiskowe/Environment Variables TEMP i TMP poprawnie ustawione.
      Dam Ci linka do strony gdzie jest wytłumaczone gdzie to znaleźć (co prawda po angielsku ale z obrazkami).

      Daj też znać czy nazwa użytkownika na Twoim komputerze ma w sobie spację lub czy ma polskie znaki.
      Bo lepiej gdyby była np. Adas niż "Adas Nazwisko" lub "Adaś".

      W końcu kiedyś musi się udać :) .

      Pozdrawiam
    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      Wszedłem na stronę SQL i ściągnąłem wersje, o której pisałeś, ale przy próbie instalacji wciąż wyskakuje taki sam komunikat.
      Poniżej możesz zobaczyć ustawienia zmiennego środowiska i moją nazwę komputera, ale wydaje mi się, że tu wszystko jest ok.




      Pozdrawiam
    • spinek
      spinek
      SuperModerator
      SuperModerator
      na forum od: 27.09.2009 Posty: 5 892
      Wygląda wszystko w porządku.

      To napisz jeszcze dla pewności czy to o czym pisałem:
      regsvr32 %systemroot%\system32\vbscript.dll zakończyło się sukcesem. Tzn. napisało Ci, że zakończono sukcesem?
      Daj jeszcze znać czy masz antivirusa i jakiego (nie czasem McAffe?). Przed instalacją oczywiście wyłącz antywirusa jakiegokolwiek masz ale jak jest McAffe to może jeszcze jedną rzecz trzeba będzie zrobić.
      A także sprawdź jeszcze raz te pliki z logami czy czasem nie ma tam teraz innego błędu, bo może jeden został rozwiązany i teraz jest inny.

      Pozdrawiam
    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      Polecenie o którym mi pisałeś zakończyło się sukcesem. Miałem antyvirusa i to właśnie McAffe, ale go usunąłem i myślę teraz że to właśnie po jego odinstalowaniu pojawił się ten problem z HM, ponieważ wcześniej przez jakieś 2 dni działał normalnie. Może to mieć coś wspólnego? A tak w międzyczasie zrobiłem wszystko z tego linka

      http://forums.holdemmanager.com/bug-reports/343182-sorry-postgresql-could-not-installed.html

      Błąd w pliku log jest w dalszym ciągu ten sam.

      Pozdro
    • spinek
      spinek
      SuperModerator
      SuperModerator
      na forum od: 27.09.2009 Posty: 5 892
      Oj, to nie wiedziałem o tym, że już miałeś HM zainstalowanego. Myślałem, że to pierwsza próba instalacji. Czyli rozumiem, że miałeś HM działającego, a potem odinstalowałeś McAffe i co się stało? Przestał działać? Wyskakiwał jakiś błąd?

      I co dalej zrobiłeś? Odinstalowałeś HM? Odinstalowałeś postgresql? Rozumiem, że polecenie
      net user postgres /delete
      przed próbą ponownej instalacji też wykonałeś tak ja polecane na stronie HM?

      Co do McAffe i postgresql to zdarzają się między nimi jakieś problemy dlatego o to pytałem bo może to mieć związek ze sobą.

      Zobacz jeszcze w rejestrze ("Uruchom"->regedit) czy w kluczu HKEY_CLASSES_ROOT\.vbs w (Default) masz VBSFile

      Pozdrawiam
    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      Mam VBSFile.

      Ok. To może od początku. Nie wiem czy wszystko będę pamiętał, ale postaram się to jakoś poukładać.

      Miałem kompa z zainstalowanym McAffe, zainstalowałem HM i wszystko działało. Następnie (chyba) odinstalowałem antyvirusa i zaczął pojawiać się taki błąd



      Po czym próbowałem odinstalować i od nowa zainstalować HM, a następnie usunąłem tez PosgreSQL ale to w niczym nie pomogło.

      Pozdrawiam
    • spinek
      spinek
      SuperModerator
      SuperModerator
      na forum od: 27.09.2009 Posty: 5 892
      Cześć adas86,

      To niestety jest chyba jakiś jednostkowy problem, którego nie potrafię rozwiązać.

      Jeżeli odinstalowanie postgresql wg tej instrukcji
      1. Panel sterowania->Dodaj/Usuń programy i odinstaluj postgreSQL jeśli jakieś jest i psqlODBC jeśli takie coś znajdziesz.
      2. Zrób dla pewności jeszcze raz w wierszu poleceń net user postgres /delete
      3. Usuń folder PostgreSQL z Program Files jeśli jeszcze tam jest.
      4. Zainstaluj HM2

      nie pomaga to niestety nie będę w stanie Ci pomóc bo prostu nie znam rozwiązania (a próbowałem już wszystkiego co mi przyszło do głowy).

      Zawsze możesz skontaktować się z supportem HM. Ich technicy czasami łączą się zdalnie z komputerami użytkowników i pomagają rozwiązywać tego typu problemy.

      Pozdrawiam
    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      Cześć Spinek,

      Mam jeszcze jedno pytanie tak dla pewności. Czy tak powinien wyglądać wiersz poleceń po wpisaniu net user...?


      Tak czy inaczej dzięki za pomoc :sdrink
      Pozdro
    • spinek
      spinek
      SuperModerator
      SuperModerator
      na forum od: 27.09.2009 Posty: 5 892
      Cześć,

      Nie. Po pierwsze postgres, a nie postges. I między "/" a "delete" nie dawaj spacji czyli /delete, a nie / delete.

      Pozdrawiam
    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      Po wpisaniu wyskoczyło mi coś takiego.


      Czy to w czymś pomogło? :f_love:

      Pozdrawiam
    • Bloodaxe87
      Bloodaxe87
      Brąz
      na forum od: 21.07.2010 Posty: 167
      Przyjmij zaproszenie. Może uda mi się jakoś pomóc.
    • spinek
      spinek
      SuperModerator
      SuperModerator
      na forum od: 27.09.2009 Posty: 5 892
      Napisane przez adas86
      Czy to w czymś pomogło? :f_love:

      Pozdrawiam
      Niestety nie. To znaczy, że już użytkownika postgres nie było, czyli wszystko jest w porządku jeżeli chodzi o ten aspekt.

      Jak rozwiążesz jakoś ten problem to daj znać co w końcu pomogło. Może będę wtedy mógł kiedyś pomóc komuś innemu z takim samym problemem.

      Pozdrawiam
    • adas86
      adas86
      Brąz
      na forum od: 20.08.2009 Posty: 278
      Napisane przez Bloodaxe87
      Przyjmij zaproszenie. Może uda mi się jakoś pomóc.
      Przyjęte.
    • 1
    • 2