[NL2-NL16] Aq Nl50

    • nicolette88
      nicolette88
      Brąz
      na forum od: 20.03.2010 Posty: 588
      Known players:
      Position:
      Stack
      UTG2:
      $22,43
      MP1:
      $15
      Hero:
      $9,75

      0,25/0,5 No-Limit Hold'em (9 handed)
      Hand recorder used for this poker hand: Elephant 0.88 by www.pokerstrategy.com.

      Preflop: Hero is MP2 with A:club: , Q:heart:
      UTG1 folds, UTG2 calls $0,50, MP1 checks, Hero raises to $2,50, 5 folds, UTG2 calls $2,00, MP1 folds.

      Flop: ($5,75) K:diamond: , J:club: , 5:spade: (2 players)
      UTG2 checks, Hero bets $3, UTG2 raises to $6,00, Hero raises to $7,25 (All-In), UTG2 calls $1,25.

      Turn: ($20,25) 5:heart:
      River: ($20,25) 5:diamond: (2 players)


      Final Pot: $20,25

      Ten Cbet na flopie raczej pomyłka, bo dopiero teraz spojrzałem, że koleś miał fold to Cbet flop tylko 20% (przed tym zagraniem 25). Chociaż próbka bardzo mała. Nie mniej po Cbetcie mam pot odds dla mojego all-ina 17:3,25, czyli 5,23:1. Zakładam, że mam 6 outów (4 za 10 i 2 za asy; jednego asa odrzucam w razie jakby miał coś więcej niż parę), więc oddsy dla 2 kart 3:1, także EV+.
      Pytanie: Czy w takiej sytuacji dawać all-in, skoro i tak to że dołożę te 1,25$ nie przekona przeciwnika do foldu? A jakaś szansa, że dojadę z tym 1,25$ do showdownu czasem jest i jeśli nie trafię, to jestem chociaż tle do przodu.
  • 11 odpowiedzi
    • Urbi23
      Urbi23
      Brąz
      na forum od: 13.02.2007 Posty: 16 013
      To jest raptem 1/4, nie możesz się tym sugerować

      Tak czy owak, popraw to bo źle skonwertowane. Po becie za 4$ przeciwnik nie mógł podbić do 6$
    • nicolette88
      nicolette88
      Brąz
      na forum od: 20.03.2010 Posty: 588
      Fakt, był mój bet o połowę puli (3, a nie 4$, już poprawiłem). Nie mniej, co z tym 1,25$?
    • Urbi23
      Urbi23
      Brąz
      na forum od: 13.02.2007 Posty: 16 013
      Nie ma mowy o zostawianiu tu sobie 1,25. Pytania powinny być inne. Czy naprawdę warto tu się angażować bo jego raise? Albo, czy nie lepiej zagrać push zamiast 1/2? Jak myślisz?
    • nicolette88
      nicolette88
      Brąz
      na forum od: 20.03.2010 Posty: 588
      Po poprawieniu tego podbicia pot oddsy to tylko 1:3,8, więc faktycznie szału nie ma, bo jeszcze dochodzi rake, ale i tak będzie EV+, więc czemu się nie angażować? Żeby w tak marginalnej sytuacji nie zwiększać jeszcze wariancji? Push faktycznie mógłby być lepszy, chociaż jakoś tak już się przyzwyczaiłem, że jeśli gram licząc tylko na oddsy to stawiam jednak mniejszy Cbet.

      Trochę Cię jeszcze poirytuję i poproszę jednak o uzasadnienie dołożenia tego 1,25$, bo nie potrafię sam go wymyślić. Koleś z AF 0,9 z pewnością ma przynajmniej 2 parę skoro dał raise, wiec nie ma opcji że jak nie trafię to i tak wygram z A high. A jak trafię i wtedy dołożę te 1,25$ to i tak to sprawdzi przy takiej puli.
    • Urbi23
      Urbi23
      Brąz
      na forum od: 13.02.2007 Posty: 16 013
      Stawiałem te pytania po to, abyś sam sobie na nie odpowiedział, nie miały one na celu sugerowanie jakiejkolwiek linii :)

      Koleś z AF 0,9 z pewnością ma przynajmniej 2 parę skoro dał raise, wiec nie ma opcji że jak nie trafię to i tak wygram z A high. A jak trafię i wtedy dołożę te 1,25$ to i tak to sprawdzi przy takiej puli.

      Nie wnikam w oddsy, powiedzmy, że masz odpowiednie aby go sprawdzić. Grasz call. Na turnie nic Ci spada. On betuje. Nie sprawdzisz?
    • nicolette88
      nicolette88
      Brąz
      na forum od: 20.03.2010 Posty: 588
      Problem w tym że na to jedno nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Jeśli postawi bet na turnie to oczywiście sprawdzę, ale jeśli tego nie zrobi, co przecież może sie zdażyć, to będę 1,25$ do przodu. W sytuacji gdy coś mi spadnie to anagalogicznie on też sprawdzi, więc i tak wyciągam pełne value.

      A może zakładasz, że jeśli nie postawi tego zakładu, to jednak moje A high ma tu szanse? Albo że jeśli spadnie As to koleżka jednak spasuje mój bet? Taki gracz (47/5) często nie ma zielonego pojecia o grze i z sobie nawet nie znanych powodów zdaża się że nie postawią zakładu gdy spadnie cegła, nawet z K. Poza tym może tu mieć jeszcze J lub nawet 5, który i tak ze mną wygra, a mój AI nie przekona tu go do spasowania. Wiem, że uratowanie tyego 1,25$ nie zdaży się często, ale skoro można je czasem urwatować to ciagle nie rozumiem czemu by nie...
    • szok38
      szok38
      Brąz
      na forum od: 19.04.2008 Posty: 11 915
      Cbet bez fold eq jest niekoniecznie dobrą opcją. Możemy mieć najlepszą rękę , mamy outy. Spokojnie można wziąć darmową kartę i obejrzeć turn.
      W jakim celu zagrałeś tutaj cbet ???
    • Urbi23
      Urbi23
      Brąz
      na forum od: 13.02.2007 Posty: 16 013
      Ten cbet to jedno, a te 1,25 to drugie. Ja to po prostu widzę tak - masz w puli 17,75 więc zarówno turn jak i river sprawdzasz 100% czasu, jak również nie widzę tu możliwości darmowego showdownu. Te pieniądze i tak zawsze wrzucisz do puli, więc czemu czekać?
    • nicolette88
      nicolette88
      Brąz
      na forum od: 20.03.2010 Posty: 588
      Napisałem wcześniej że Cbet to pomyłka. A problem w tym, że widziałem takie sytuacjeze że ktoś dowiózł taki mini stack do showdownu;) Sam grałem zawsze tak jak radzisz, ale zaczęło mnie to zastanawiać, stąd ta dyskusja.
    • Aimboy
      Aimboy
      Brąz
      na forum od: 03.06.2008 Posty: 11 940
      Dobra mamy sytuację taką, raisujemy silną rękę pf, dostajemy call od fisha. Flop jest dobry do cbeta, bo trafia w nasz zasięg, jednak czy fish faktycznie myśli zasięgami? Patrzy tylko w swoje karty i gra albo nie gra. Standardowym zagraniem jest tutaj all-in na flopie, bo mimo wszystko wtedy mamy fold equity i myślę, że wyrzucamy pockety i 5x, bo pewnie z Kx i Jx fish i tak tutaj zostanie. Możesz również zagrać check i wziąć freecard - w końcu masz pozycję, trzeba się jednak zastanowić wtedy jak grać przy jego becie na kolejnych streetach.

      As played, skoro grasz cb za 1/2 pota i przeciwnik cię tutaj raisuje, to masz tylko opcję push/fold. Twierdzisz, że jeśli zagrasz call to uda ci się uratować 1,25$, a prawda jest taka, że jeśli fish nie zabetuje turna ani river, to znaczy, że masz najlepszą rękę, ale prawda jest taka, że z reguły postawi cię na all-inie już na turnie z obojętnie jaką ręką i w obu przypadkach i tak musisz to sprawdzać.
    • nicolette88
      nicolette88
      Brąz
      na forum od: 20.03.2010 Posty: 588
      Może nie betować drugiej pary, 5, J (chociaż na takim turnie 5 z pewnością zabetuje:D ). A jak trafię to i tak sprawdzi. Wciąż to dla mnie trochę dziwne, ale chyba już w tej dyskusji niczego więcej nie osiągniemy. Nie mniej jest to marginalna sytuacja, bo z bardziej agresywnym przeciwnikiem i tak będzie AI.